WOCLINKINTROWOC | World Orienteering Championships
WOCLINKINTROWTOC | World Trail Orienteering Championships
WOCLINKINTROROC | Rocky Orienteering Circus
stromstadk banner tanumk banner oringen banner woc
Vad kul att ni har bokat in en klubbresa till sista VM-helgen och etapp 5-6 av våra publiktävlingar!


– Ja, det blir en breddresa.Vi räknar med ca 25-30 personer och ser verkligen framemot att springa publiktävlingarna i den utlovat fina terrängen för medeldistansen och stafetten på VM. Vi kommer att bo på Seläters camping, nära havet strax norr om Strömstad. Eftersom vi har många yngre löpare som går på OL-gymnasier kommer säkert en del av dem också att ansluta genom sina skolresor under VM-veckan.

SNO Skottlandsresa 2015 1000px
Jonas Leandersson och hans fanclub i Skottland 2015. FOTO: SNO

 

Planerar ni att göra något mer med klubben än att följa VM-stafetten och springa publiktävlingar under helgen?

– Vi får se vad tiden räcker till och om orken finns efter tävlingarna i den utlovat tuffa terrängen. Personligen tycker jag det skulle vara roligt att komma ut till Koster igen, besöka Naturum Kosterhavet och kanske åka på sälsafari.


Salar FOTO BengtFrizell
Sälar vid Koster. FOTO: Bengt Frizell

 

SNO och dess ursprungliga klubbar har ju haft många landslagslöpare genom åren. Kan du nämna några av de mest minnesvärda medaljörerna?


– Ja, listan är mycket imponerande med namn som Allan Mogensen, Arja Hannus, Michael Wehlin, Katarina Borg, Niclas Jonasson, Mattias Müller och Jonas Leandersson. Även Atle Hansen, som tog VM guld för Norge 1985 har tävlat för Södertälje, liksom Lea Müller som tog VM guld för Schweiz 2005, om än inte medlemmar just de åren.

Jonas Leandersson FOTO SOFT
Jonas Leandersson på väg mot VM-guld i Skottland 2015. FOTO: SOFT

 

Jonas Leandersson är ju dessutom regerande världsmästare och har en fribiljett till VM-sprinten i Strömstad under första VM-helgen. Hur kommer ni i SNO att följa sprinten?


– Vi var ett gäng på ca 20 personer på plats i Skottland som såg Jonas springa hem sprintguldet förra året. Det var en fantastisk upplevelse. Det blir säkert några SNO:are som är på plats i Strömstad under sprinthelgen också, men semesterdagarna räcker inte till, så vi valde stafetthelgen i år. Vi får hoppas att Jonas platsar i laget och att Sverige tar tillbaka tronen. Kanske kan det bli aktuellt att visa sprinten på storbild i klubbstugan också för dem som är på hemmaplan.

 

Undeland är ju ett bekant efternamn för oss bohuslänningar. Vad har du själv för relation till Bohuslän och VM-terrängen?

– Är man uppvuxen i Uddevalla har man ju en väldigt positiv känsla för Bohuslän med den varierande naturen, från de karga klipporna vid havet, till "vårt" Herrestadsfjäll nordväst om Uddevalla, där de två sista etapperna av O-Ringen 2003 gick. Där kan man aldrig springa sig mätt. Det är ett av Sveriges absolut bästa terrängområden! Det ska också bli spännande att springa i norra Bohuslän, det var ett tag sedan sist, säkert 30 år sedan för mig. Framförallt ser jag framemot ordentliga vägvalssträckor i härlig terräng.

 

FAKTA: Södertäljelöpare (IFK Södertälje eller SNO) som tagit medaljer på VM 1985 - 2015

·         Michael Wehlin, silver stafett 1985 och 1989.
·         Arja Hannus, guld stafett 1991.
·         Allan Mogensen, guld långdistans 1993.
·         Katarina Borg, silver långdistans 1997.
·         Niclas Jonasson, guld stafett 2003, guld sprint 2004, brons stafett 2004
·         Matthias Müller, guld sprint 2010
·         Jonas Leandersson, brons stafett 2012, brons sprint 2013, guld stafett 2014, guld sprint 2015.

Källa: Sven Undeland, SNO