Om du vill komma igång med orientering eller bara vill förbättra din teknik finns det framför allt fyra grundläggande moment som du kan öva lite extra på. Vi berättar mer om dem här nedanför!
Förstå kartan och dess färger och symboler
Det allra första steget inom orientering är att lära sig läsa kartan, så du vet var du befinner dig och vart du ska. Vrid på kartan så att platsen du befinner dig på är vänd mot dig och kontrollen du ska till är vänd bort från dig på kartan. Du kan få god hjälp av att kolla vad som finns runt kontrollen du ska till, och då gäller det även att lära sig vilka färger och tecken som används för att symbolisera olika föremål och miljöer.
Grönt är till exempel färgkoden för skog (ju grönare desto tätare), vitt för öppen terräng, blått för vatten och svart för vägar, stigar och byggnader (och allt annat som vi människor har skapat).
Lär dig att passa kartan
När man “passar kartan” vrider man helt enkelt kartan så att den stämmer överens med terrängen. Du ska alltså hålla kartan så att föremålen du till exempel ser till höger om dig i verkligheten också ligger till höger på kartbilden. Ta gärna hjälp av kompassen för att snabbt kunna passa kartan.
Norr på kartan (alltid i kartbladets överkant) ska peka åt samma håll som kompassnålens norr. Något som är bra att känna till är att texten på kartan alltid är skriven med norr i ovankant – håller du kartan framför dig och texten är rättvänd har du med andra ord kartans norr uppåt på kartbladet.
Planera vägen framåt
När du har passat kartan, vet var du befinner dig och vart du ska måste du lägga upp en plan för hur du ska ta dig till målet. Tänk på att alltid välja väg utifrån din egen förmåga. En orienteringsbana har i regel flera möjliga vägval, både kortare med svårare orientering och längre med något lättare orientering.
Vid orientering med lägre svårighetsgrad kan man i regel välja att följa något som kallas ledstänger, som till exempel stigar och vägar. Finns det inte tydliga ledstänger ända fram till kontrollen måste du ta ut riktningen via kompassen och orientera dig fram den sista biten.
Genomför planen
När du har valt vilken väg du ska ta är det dags att faktiskt genomföra planen. Ta ut riktningen mot nästa kontroll och sikta mot en tydlig punkt längre fram och rör dig mot den. För att säkerställa att du är på rätt väg kan du med fördel checka av föremål längs vägen. Om du är nybörjare kan du inte räkna med att känslan för avstånd sitter i ryggmärgen, utan det kommer ofta genom övning och erfarenhet. En viktig grund är dock att lära sig tyda kartskalan. Den vanligaste kartskalan inom orientering är 1:10 000, där 1 centimeter på kartan motsvarar 100 meter i verkligheten.
Du ska hålla kartan mot norr hela tiden, vilket innebär att du måste byta grepp när du byter riktning och svänger. Ett tips för att lättare hålla koll på var du befinner dig på kartan är att använda “tumgreppet”. Då placerar du tummen där du befinner dig och håller den där tills du tittar på kartan nästa gång – du ser då direkt var du senast befann dig.
Sammanfattning
Att bemästra de grundläggande teknikerna för orientering kräver lite övning, men belöningen är stor. Med en karta, kompass och ett skarpt öga för terrängen kan du utforska naturen på ett tryggt och självständigt sätt. Börja med enkla områden och utveckla dina färdigheter i takt med att ditt självförtroende växer. Snart kommer du att navigera som ett proffs!